Χείρων – Απόψεις και Θέσεις για τη σημασία του νέου πλανητοειδούς

Ο Χείρων ανακαλύφθηκε το 1977. Δεν έχει αφιερωθεί πολύς χρόνος στη μελέτη του και οι αστρολόγοι ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα να συμπεριλαμβάνουν το Χείρωνα στις αστρολογικές τους αναλύσεις. Αν και αστεροειδής ο Χείρων αντιμετωπίστηκε από αρκετούς αστρολόγους ως σημαντικός πλανήτης και δη κυβερνήτης ζωδίων. Άλλοι όμως θεώρησαν και θεωρούν υπερβολική τη σημασία που του αποδόθηκε και πιστεύουν ότι κανείς θα πρέπει να είναι πιο συντηρητικός σε τέτοιους νεωτερισμούς.

Γράφει ο Βασίλης Παπαδολιάς

Τι σημαίνει όμως ο Χείρωνας; Τι κυβερνά; Πώς μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κανείς στις αστρολογικές αναλύσεις;

Ο Χείρων παρουσιάζεται από τους περισσότερους συγγραφείς σαν ο πλανήτης, η θέση του οποίου μας δείχνει τα εσωτερικά τραύματα που δρουν μέσα μας υποσυνείδητα. Συνδέοντας τη δράση του αστεροειδούς με τη μυθολογική μορφή του Χείρωνα, που πληγώθηκε από τον Ηρακλή κατά λάθος και λόγω της αθανασίας του καταδικάστηκε να υποφέρει για πάντα χωρίς να μπορεί να πεθάνει, οι περισσότεροι αναδεικνύουν το Χείρωνα σαν τον πλανήτη μέσα από τη δράση του οποίου συνειδητοποιούμε τα ισόβια τραύματα μας, τα σημεία που πληγώνουμε αθέλητα τους άλλους ή πληγωνόμαστε εμείς. Μέσω της δράσης του συνειδητοποιούμε ασυνείδητες συμπεριφορές μας που επιδρούν στους άλλους και τους πληγώνουν και αποδεχόμαστε τις προσωπικές μας ατέλειες.

Αστρονομικά ο Χείρωνας κινείται σε τροχιά μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού και ολοκληρώνει μία περιστροφή κάθε 50-51 χρόνια. Η θέση της περιστροφής του έχει κάνει κάποιους αστρολόγους να θεωρούν ότι λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πλανητών. Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι όπως ο Ερμής μας βοηθά να καταλάβουμε τους εσωτερικούς πλανήτες έτσι κι ο Χείρων μας βοηθά να αισθανθούμε τους εξωτερικούς πλανήτες Ουρανό, Ποσειδώνα και Πλούτωνα.

Για τους αστρολόγους της νέας εποχής που ασχολούνται με την οικολογία, τις εσωτερικές θεραπευτικές μεθόδους, τα ψυχολογικά τραύματα και τους εσωτερικούς δρόμους ο Χείρων εμφανίζεται και σαν κυβερνήτης των εσωτερικών τεχνών. Λένε ότι κυβερνά τον αναλυτή που χρησιμοποιεί κάρτες Ταρώ, την αρχή της συγχρονικότητας, τη μαντική τέχνη, τις ιερές πολεμικές τέχνες, τη θεραπεία, το σαμανισμό και γενικά όλες τις εσωτερικές τέχνες που αναπτύσσουν την ανθρώπινη συνείδηση. Κάποιοι τον συνδέουν ακόμη και με την αστρολογία. Θεωρούν ότι μετά την ανακάλυψη του το 1977 ξεκίνησε ο κόσμος στη δύση να μαθαίνει όλες αυτές τις εσωτερικές τέχνες.

Σε ό,τι αφορά το ζώδιο που κυβερνά οι απόψεις διίστανται. Άλλοι αστρολόγοι ισχυρίζονται ότι κυβερνά την Παρθένο και άλλοι τον Τοξότη. Κατά παρόμοιο τρόπο άλλοι ισχυρίζονται ότι κυβερνά τον έκτο οίκο κι άλλοι τον ένατο.

Στη μυθολογία ο Χείρων ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος που μυούσε, θεραπευτές, πολεμιστές και μάγους. Δίδαξε τον Ηρακλή, τον Αχιλλέα, τον Ορφέα, τον Ιάσονα και τον Πηλέα. Η πιο μοντέρνα εκδοχή του Χείρωνα είναι ο master Miyagi στην ταινία The Karate Kid. Γιος του Κρόνου και μία θαλάσσιας νύμφης, μισός άνθρωπος και μισός άλογο, ο Χείρων εμφανίζεται σαν δάσκαλος της προ-απολλώνειας εποχής, της εποχής, εποχής κατά την οποία, και σε άλλους πολιτισμούς περιγράφεται, εσωτερικοί δάσκαλοι έρχονταν από τη θάλασσα, για να διδάξουν την ανθρωπότητα. Είναι μισός Θεός και μισός άνθρωπος ή μισός άνθρωπος και μισό ζώο, συμβολισμοί που επίσης δείχνουν τη μάχη επικράτησης της συνείδησης πάνω στο χάος και τη μη λογική.  

 

Ο Χείρων ζευγαρώνει με νύμφη της θάλασσας. Συμβολίζει το αρσενικό που, αναγνωρίζοντας τη θηλυκή πλευράς του, δε φοβάται να χαθεί στο ασυνείδητο (ψυχολογικός συμβολισμός της θάλασσας) και να αποκτήσει έτσι τις δεξιότητες του μεγάλου μάγου. Θεοποιείται στη μυθολογία και ανεβαίνει στον ουρανό σαν ο αστερισμός του Τοξότη ή Μονόκερω. Σαν πολεμιστής και θεραπευτής, μας μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζουμε τη σκοτεινή πλευρά, να επικρατούμε των ζωωδών ενστίκτων μας και να αναγνωρίζουμε τη δύναμη του ασυνείδητου μας όταν πληγώνουμε τους άλλους. Σε πιο πρακτικούς όρους ο Χείρων μας βοηθά να δούμε τα εσωτερικά μας τραύματα και να τα θεραπεύσουμε. Οι θέσεις και όψεις του γίνονται συνειδητές βιωματικά κι όχι νοητικά ή μέσω αφαίρεσης. Έτσι για να εξελίξει κάποιος άνθρωπος τις όψεις/θέσεις του Χείρωνα θα πρέπει συνήθως να έχει μία γεμάτη εμπειρίες ζωή.

Για κάποιους αστρολόγους ο Κρόνος, ο Χείρων κι ο Ουρανός κυβερνούν τις τρεις μεγαλύτερες διελεύσεις της ζωής, ενώ ο Πλούτων είναι η επαναστατική δύναμη διέλευσης που καθαρίζει, εμβαθύνει και εξαγνίζει την ενέργεια που ρέει σε όλο τον κύκλο ζωής. Ο Χείρων είναι ο πλανήτης θεραπευτής. Κυβερνά τη μύηση σε ένα νέο επίπεδο αυτογνωσίας, αυτό στο οποίο εισέρχεται όλη η ανθρωπότητα, την εποχή που διανύουμε. Σχηματικά και σε σχέση με τα τέσσερα επίπεδα συνείδησης του ανθρώπου η άποψη αυτή ορίζει τις μεγάλες διελεύσεις της ζωής ως εξής:

 1. Επιστροφή Κρόνου -> Κρίση εξέλιξης της συνείδησης ώστε να σταματήσει να επικεντρώνεται μόνο στο φυσικό πεδίο και να αρχίσει να δραστηριοποιείται στο αστρικό πεδίο
 2. Αντίθεση Ουρανού με γενέθλιο Ουρανό -> Κρίση εξέλιξης της συνείδησης ώστε να σταματήσει να λειτουργεί αποκλειστικά μέχρι το αστρικό πεδίο και να αρχίσει να δραστηριοποιείται στο νοητικό πεδίο
 3. Επιστροφή Χείρωνα -> Κρίση εξέλιξης της συνείδησης ώστε να σταματήσει να αρχίσει η συνείδηση να δραστηριοποιείται και στο πεδίο της ψυχής.

Σε άλλες περιπτώσεις ο Χείρων σχετίζεται και με συγκεκριμένο τσάκρα. Για κάποιους αστρολόγους όπως η Barbara Hand Clow, ο Χείρων εμφανίζεται να κυβερνά το κέντρο της έκτης αίσθησης, το τρίτο μάτι.

 • Κέντρο Κεφαλής -> Ουρανός (ο Ποσειδών επηρεάζει επίσης συνολικά την αύρα της κεφαλής)
 • Κέντρο στο Τρίτο Μάτι -> Χείρων
 • Κέντρο Λαιμού -> Ερμής και Κρόνος
 • Κέντρο Καρδιάς -> Ήλιος και Δίας
 • Ηλιακό Πλέγμα -> Αφροδίτη
 • Σπλήνα -> Σελήνη
 • Γεννητικά Όργανα -> Άρης
 • Βάση σπονδυλικής στήλης -> Πλούτων

Για άλλους αστρολόγους, όπως ο Martin Lass o Χείρων κυβερνά μαζί με τον Κρόνο τη μετάβαση από τον κατώτερο στον ανώτερο εαυτό.

 • Κέντρο Κεφαλής -> Πλούτων
 • Κέντρο στο Τρίτο Μάτι -> Ουρανός
 • Κέντρο Λαιμού -> Δίας
 • Κέντρο Καρδιάς -> Αφροδίτη/Ποσειδών
  • (α) Μονοπάτι Θεραπείας -> Χείρων
  • (β) Προσωπική ευθύνη -> Κρόνος
 • Ηλιακό Πλέγμα -> Ερμής
 • Σπλήνα -> Αφροδίτη/Σελήνη
 • Βάση σπονδυλικής στήλης -> Άρης/Πλούτων

 

Βιβλιογραφία – Πηγές

 1. Barbara Hand Clow, “Chiron – Rainbow Bridge between the inner and outer planets”, Llewellyn Publications, 1997
 2. Martin Lass, “An explanation of Chiron in the signs”, http://www.libralion.com/chiron2.htm, Website of Joanna Ouwerling
 3. Martin Lass, 1996, “Musings of a Rogue Comet – The New Chiron Paradigm”, http://www.martinlass.com/chirpara.htm, Site of Martin Lass
 4. Martin Lass, 1996, “A Planetary Healing Hand – The Message of Chiron”, http://www.martinlass.com/healhand.htm, Site of Martin Lass
 5. Brandi Jasmine, “Chiron through the Signs and Houses”, http://www.aquarianage.org/west/planets/ch-nat01.html, Aquarian Age

Σημεία περαιτέρω μελέτης

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s