5ος Οίκος – Ταξίδι στην χώρα της χαράς, του έρωτα, της δημιουργίας

Ο 5oς μήνας του χρόνου, έχει συνδεθεί με τη Μάνα – Γη και την Αφροδίτη. Η φύση βρίσκεται σε μία οργιαστική φάση δημιουργίας και η Αφροδίτη, παρ’ όλο που μας είναι γνωστή μόνο ως θεά του κάλλους και του έρωτα, συνδέεται και με τη δημιουργία των μορφών της φύσης. Σύμφωνα με τον Παυσανία, το πρώτο επίθετο που της δόθηκε ήταν το «Μορφώ». Αυτός ο τόπος είναι το «οικητήριο» του Ήλιου, ο τόπος έξαρσης του Ποσειδώνα, και εκεί έχει «χαρά» η Αφροδίτη. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε ως 5ο οίκο του ωροσκοπίου μας.


Η οικοθεσία προκύπτει, όπως είναι γνωστό, από τη διαίρεση ενός ωροσκοπίου σε 12 «περιοχές», τους γνωστούς μας οίκους, καθένας από τους οποίους συνδέεται με διαφορετικούς τομείς της ζωής. Τους οίκους δεν τους εξετάζουμε μεμονωμένα από τα άλλα στοιχεία του ωροσκοπίου και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λειτουργούν πάντα σε άμεση σύνδεση με τον οίκο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, δηλαδή αξονικά. Υπάρχει μια άμεση σχέση και αλληλεπίδραση γιατί μπορεί ο ένας να επηρεάσει τον άλλο ή να τον αναπληρώσει.

Ο 5ος οίκος θεωρείται από τους πιο ελκυστικούς και ευνοϊκούς οίκους γιατί σχηματίζει όψη τριγώνου με τον Ωροσκόπο. Η αρχαία ελληνική ονομασία του ήταν «αγαθή τύχη». Είναι ο φυσικός οίκος του Λέοντα, της πρώτης τριάδας από τα ζώδια της Φωτιάς και επομένως ψυχολογικά σχετίζεται με τη δημιουργικότητά μας, τη θέλησή μας, τη χαρά που δίνουμε στους άλλους και στον εαυτό μας. Είναι ο κατ’ εξοχήν οίκος που ο άνθρωπος μπορεί να εκφράσει τον εαυτό του όπως πραγματικά είναι, χωρίς ανασφάλειες, να είναι το επίκεντρο, να προβάλλει τα ταλέντα του εξωτερικεύοντας το δημιουργικό του υλικό. Εδώ δεν αρκείται απλά να υπάρχει, όπως στον 1ο οίκο, αλλά μέσα από την έκθεση του εαυτού του στους άλλους ανθρώπους, επιθυμεί την επιβεβαίωση και την αναγνώριση.

«Δημιουργώ άρα υπάρχω!»

Είναι η φράση – κλειδί αυτού του οίκου. Συμβολίζει τη γόνιμη δημιουργικότητα του ανθρώπου που έχοντας συλλάβει τις ιδέες του – τις ανιχνεύουμε στον 11ο οίκο – τους δίνει μορφή σε όλα τα πεδία. Ο δημιουργός προβάλλει τον εαυτό του στο δημιούργημα και αυτό το γεγονός του φέρνει χαρά, ικανοποίηση, πληρότητα, αυτοπεποίθηση. Ο 5ος οίκος λοιπόν, εκφράζει κάθε μορφή δημιουργίας, από τη γέννηση ενός παιδιού ως και κάθε καλλιτεχνική δημιουργία, με μόνο σκοπό την αυτοέκφρασή μας και τη χαρά που νιώθουμε όταν απελευθερώνουμε το δυναμικό μας.

«Τον Έρωτα επικαλούμαι τον γλυκόν …»

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ του 5ου οίκου και του 5ου ζωδίου, του Λέοντα, ζώδιο της καρδιάς, βιολογικά και μεταφορικά. Εδώ λοιπόν, είναι ο χώρος του Έρωτα. Τον Έρωτα τον λατρέψαμε, τον θεοποιήσαμε, τον τραγουδήσαμε, αν και κάποιοι, δυστυχώς, ακόμα και την αναφορά της λέξης «έρωτας» την θεώρησαν αμάρτημα. Αλλά σε όλη τη μακραίωνη ιστορία του είδους μας, αναγνωρίστηκε και η ιερότητά του και ότι διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην εξελικτική μας ανάπτυξη, είτε ως ένστικτο αναπαραγωγής είτε ως μία ανώτερη φιλοσοφική θεώρηση.

Πολλά θαυμάσια έχουν γραφτεί για τον Έρωτα. Εναρμονίζει το χάος, αποτελεί ενοποιό παράγοντα των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (Αέρας, Φωτιά, Νερό, Γη). Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, είναι ορμή προς τη γνώση. Όπως λειτουργεί ο ερωτευμένος προς το αντικείμενο του πόθου του, έτσι δρα και η ψυχή ως προς τις Iδέες. Αναπτύχθηκαν θεωρίες για τον έρωτα της ψυχής προς το Θεό – μυστικιστικός έρωτας- που εκφράστηκε με ένα υπέροχο λυρισμό. Μη ξεχνάμε ότι ο Ποσειδώνας είναι σε έξαρση στον 5ο οίκο. Αυτές οι θεωρίες – διδασκαλίες λέγεται πως υπήρξαν τα θεμέλια της ανάπτυξης του ιπποτισμού και του ρομαντικού έρωτα.

Είτε είναι ο πρώτος Θεός που πρόβαλλε από το κοσμικό αβγό, είτε είναι ο γιος της Αφροδίτης, «φλογίζει με δύναμιν τους ανθρώπους». Η τέχνη δεν θα έφτανε στο μεγαλείο της, αν δεν εμπνεόταν από τον «φτερωτό, γλυκόν έρωτα». Αποτελεί πηγή ζωής, ενέργειας, χαράς, κίνητρο για κάθε δημιουργία. Ό,τι ουσιαστικό κάνουμε στη ζωή μας, υλικό ή πνευματικό, κυριολεκτικά έχει ως πηγή τον Έρωτα. Λέγεται επίσης ότι πολύ παλιά ο άντρας και η γυναίκα αποτελούσαν ένα ανδρόγυνο ον. Μετά όμως, ο Θεός τους χώρισε στα δύο και από τότε, ο καθένας ψάχνει να βρει το άλλο μισό του για να γίνουν πάλι «ένα».

Και συνεχώς ψάχνουμε…

Στην πρακτική του ωροσκοπίου λοιπόν, ανιχνεύουμε στον 5ο οίκο τις χαρές, τις απολαύσεις, τις γιορτές, τα φλερτ, το πώς περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, τα παιδιά και τη διδασκαλία τους καθώς και κάθε είδους τόλμημα. Ως οίκος που αντιστοιχεί στον Λέοντα, περιλαμβάνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Ήλιου, τη θρησκευτικότητα του ανθρώπου, την έμπνευση, τη φώτιση, την αγάπη για τη ζωή. Προσβαλλόμενος σοβαρά, μπορεί να φανερώνει άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα σχετικά με την αγάπη ή με την αυτοεκτίμηση. Μπορεί να μας δώσει τον άνθρωπο που προβάλλει τον εαυτό του περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, μπορεί να υποδηλώνει υπερβολική αισιοδοξία ή και ασωτία που οφείλεται στην επιθυμία για ηδονή.

Ας δούμε πώς χρωματίζεται ο 5ος οίκος από το ζώδιο που είναι στην ακμή του.
Πάντα πρέπει να συνδυάζουμε την ερμηνεία με τον Κυβερνήτη του ζωδίου

ΚΡΙΟΣ

Με την ακμή του στον πύρινο Κριό, σίγουρα υπάρχει ζήλος για τη ζωή. Το άτομο είναι ανυπόμονο, χαρούμενο και προκειμένου να ικανοποιήσει το εγώ του, κάνει συχνά παρακινδυνευμένα πράγματα. Τα δίνει όλα στην απόλαυση, στα σπορ και στη σωματική δραστηριότητα. Εμπνέει τους άλλους με τον ενθουσιασμό του και του αρέσει να ασχολείται με δύσκολα τολμήματα. Αν η θέση του Άρη και οι πλανήτες που μπορεί να βρίσκονται εκεί το επιτρέπουν, μπορεί να έχουμε τον πρωτοπόρο δυναμικό δημιουργό που θα ξεχωρίσει για το έργο του. Στον έρωτα είναι ιδιαίτερα ορμητικός, θερμός, χωρίς λογική. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε θυελλώδη που μπορεί όμως να σβήσει γρήγορα.

ΤΑΥΡΟΣ

Με την ακμή στον γήινο Ταύρο, το άτομο είναι αισθησιακό και γόνιμο. Εδώ είναι ο οίκος της «χαράς» της Αφροδίτης. Αν η θέση της είναι καλή, τότε έχουμε πρόσφορο έδαφος για καλλιτεχνική έκφραση, γιατί αυτή η θέση δίνει ταλέντο στη μουσική, στο τραγούδι, στη ζωγραφική. Χαρακτηριστικά του έρωτα εδώ είναι η ασφάλεια, η σταθερότητα, η πίστη, η ευαισθησία. Η αισθηματική ζωή του ατόμου χαρακτηρίζεται από έντονη διάθεση αποκλειστικότητας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ευτυχίας, αν είναι και ο Ποσειδώνας κατά κάποιο τρόπο τονισμένος.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Με την ακμή του 5ου οίκου στο αέρινο ζώδιο των Διδύμων και με Κυβερνήτη τον αεικίνητο Ερμή, καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρχει και η ανάλογη προδιάθεση και ως προς τη δημιουργική έκφραση αλλά και στην ερωτική. Όσον αφορά την προσωπική δημιουργία, έχουμε λογοτεχνικά ενδιαφέροντα. Το άτομο χαίρεται να παίζει διανοητικά παιχνίδια. Ως προς τον έρωτα, δεν φημίζεται για τη σταθερότητά του. Αν ο Ερμής έχει καλή θέση, εκμεταλλεύεται την ευφράδεια του και φλερτάρει χωρίς καμιά δυσκολία. Του αρέσουν οι έξυπνες συζητήσεις και είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν να μπορεί να συζητά με τη σύντροφό του πολύ, για όλα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ο 5ος οίκος στο υδάτινο ζώδιο του Καρκίνου, δεν μας αφήνει αμφιβολίες για την ευαισθησία που εκδηλώνει σε κάθε δημιουργία. Αυτή η θέση δείχνει έναν συναισθηματικό άνθρωπο που του αρέσουν οι συγκινήσεις, αλλά και ένα έντονα δημιουργικό πνεύμα, ιδιαίτερα στο χώρο της τέχνης. Αν η Σελήνη δεν στηρίζεται από άλλους πλανήτες, λόγω της αστάθειάς της, εκδηλώνει διακυμάνσεις και κυκλοθυμία. Όταν δεν αισθάνεται οικεία στους χώρους που διασκεδάζει, αποσύρεται και κλείνεται στο καβούκι του. Στις ερωτικές του σχέσεις δένεται πάρα πολύ. Αρνείται έστω και να σκεφτεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να χωρίσει. Ψάχνει για μια σχέση που να του παρέχει ασφάλεια.

ΛΕΩΝ

Όταν ο 5ος οίκος συμπίπτει με το ζώδιο του Λέοντα, δημιουργείται η αίσθηση ότι το άτομο έχει προσωπική λάμψη σε κάθε τι που σχετίζεται με τον οίκο. Ενισχύει την αυτοέκφραση, η οποία συνήθως εκδηλώνεται μέσα από τον αθλητισμό και την τέχνη. Ο Ήλιος λειτουργεί καλά εδώ, εκτός αν έχει δυσκολίες στο χάρτη. Η φωτεινή φύση και η ευχάριστη προσωπικότητα, δείχνουν ικανότητες που κάνουν το άτομο καλό ηθοποιό ή καλό δάσκαλο. Οι ερωτικές κατακτήσεις αποτελούν ένα από τα κύρια ενδιαφέροντά του, γιατί με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να επιβεβαιώσει την προσωπική του αξία. Επιθυμεί να αισθάνεται ξεχωριστός, μοναδικός. Είναι γενναιόδωρος, ρομαντικός και κάνει το σύντροφό του να νιώθει και αυτός μοναδικός.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Με το ζώδιο της εργατικής και τελειομανούς Παρθένου στην ακμή του οίκου της δημιουργίας, του έρωτα και της χαράς, αντιλαμβανόμαστε ότι η δημιουργική έκφραση είναι διανοητική και θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο όφελος. Όφελος θα πρέπει να υπάρχει και στην ψυχαγωγία. Το άτομο αποφεύγει να ρισκάρει και λειτουργεί πάντα με τη λογική. Δεν του αρέσουν οι αλλαγές, καθώς και κάθε τι που διαταράσσει τη ρουτίνα του, εκτός κι αν ο Ερμής είναι σε μεταβλητό ζώδιο. Με την εργατικότητα και την ακρίβεια, μπορεί να δώσει ταλαντούχους καλλιτέχνες ή σχεδιαστές. Υπό το πρίσμα του έρωτα, θα πρέπει να υπάρχει εγκεφαλικό ερέθισμα. Ελέγχει τα συναισθήματα του και παραμένει βαθιά αφοσιωμένος. Είναι μονογαμικός και προτιμά να μείνει μόνος, αν ο άλλος δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ή αν δεν είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα.

ΖΥΓΟΣ

Εδώ τα μουσικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα είναι πολύ σημαντικά. Η Αφροδίτη έχει μεγάλη σημασία σαν Κυβερνήτης του ζωδίου. Η προσέγγιση της ζωής είναι «άκρατη» και μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει τάση προς τις απολαύσεις και την ανεμελιά. Οι φίλοι και οι σχέσεις με τους άλλους μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο. Προσελκύει την προσοχή μέσα από τη λάμψη που εκπέμπει και την ευγένεια. Οι καλοί τρόποι και η άψογη εμφάνιση χαρακτηρίζουν αυτή τη θέση. Του ταιριάζουν τα σπορ που παίζονται κατά ζεύγη και ο χορός. Δείχνει αγάπη για τη ζωγραφική και τη διακόσμηση. Δίνει τα πάντα για τη σχέση, ζητά την ομορφιά και την αρμονία. Τείνει να δώσει γάμο από έρωτα. Δίνει αυθόρμητα τρυφερότητα, λεπτότητα και ρομαντισμό.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Με την ακμή στο υδάτινο και διαπεραστικό ζώδιο του Σκορπιού και με Κυβερνήτη τον Πλούτωνα, δίνει αγάπη για τις πνευματικές επιδιώξεις και του αρέσει να ασχολείται με την έρευνα. Το άτομο αγαπά βαθιά και με πάθος, εάν όμως απογοητευθεί γίνεται ζηλιάρης, ιδιαίτερα αν ο Άρης ή ο Πλούτωνας είναι σε σταθερό ζώδιο. Όμως μπορεί να θυσιάσει τα πάντα για τον άνθρωπο που αγαπά. Κρύβει καλά τα συναισθήματα του, όσο έντονα και να είναι. Δίνει αγάπη για το μυστήριο, το κρυφό, το ερωτικό. Με συν-κυβερνήτη τον Άρη, του αρέσουν οι έντονες δραστηριότητες και τα σπορ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη. Αγαπά τη μελέτη και τη μεταφυσική.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Με την ακμή στον πύρινο Τοξότη και Κυβερνήτη το γενναιόδωρο Δία, έχουμε μια τόσο καλή θέση που συχνά οδηγεί το άτομο σε υπερβολές. Το άτομο διαθέτει πλούσιο δημιουργικό υλικό και την επιθυμία να το δώσει, συνήθως μέσω διδασκαλίας ή εκδόσεων. Δίνει καλή τύχη ειδικά αν ο Δίας είναι καλά τοποθετημένος, αλλά και τον τύπο του τζογαδόρου. Αγαπά τα σπορ και τη ζωή στην ύπαιθρο, ψυχαγωγείται με την τοξοβολία, την ιππασία, βρίσκει όμως ικανοποίηση και στο διάβασμα βιβλίων με αντικείμενο φιλοσοφικό ή θρησκευτικό. Είναι ερωτευμένος με τον έρωτα, αλλά αγαπά την ελευθερία του και δεν δεσμεύεται εύκολα. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις του.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Με τον γήινο και πειθαρχημένο Αιγόκερω και τον Επιστάτη του ζωδιακού τον Κρόνο, στην ακμή του οίκου της προσωπικής μας δημιουργίας και αυτοέκφρασης, είναι φανερό ότι υπάρχει σύγκρουση. Εδώ ο άνθρωπος ερωτεύεται, διασκεδάζει, δημιουργεί, παίζει, κάνει γενικώς ευχάριστα πράγματα. Όταν μπαίνουν οι περιοριστικές ιδιότητες του Αιγόκερω, το άτομο χάνει κάπως την ανεμελιά του και περιορίζεται η αυτοέκφραση του. Οι αιτίες είναι πολλές αλλά συνήθως όταν ήταν παιδιά για να γίνουν αρεστά στους γονείς τους, δεν εξέφραζαν τον αληθινό τους εαυτό. Έτσι όμως αδρανοποίησαν την έκφραση των ταλέντων τους. Αν υπάρχουν παιδιά, το άτομο αισθάνεται μεγάλη ευθύνη γι’ αυτά. Δίνει καλούς δασκάλους αν και συχνά αυστηρούς. Του αρέσει η φύση και τα βραχώδη μέρη. Απολαμβάνει το διάβασμα βιβλίων ιστορίας και τις επισκέψεις σε μουσεία. Υπάρχει μια διάσταση ανάμεσα στη συναισθηματική και την ερωτική του ζωή. Ενώ εμφανίζεται σχετικά ψυχρός, είναι εξαιρετικά αισθησιακός και ερωτικός.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Με τον εκκεντρικό αέρινο Υδροχόο και τον ανατρεπτικό Ουρανό Κυβερνήτη, δεν γίνεται να έχουμε τίποτα το συμβατικό σε αυτό τον χώρο. Ο άνθρωπος επιθυμεί να είναι και να αισθάνεται διαφορετικός και το εκδηλώνει στον τρόπο που εκφράζεται χωρίς να νοιάζεται για την αποδοχή του από τους άλλους. Ποτέ όμως δεν είναι ικανοποιημένος από τη δημιουργικότητά του, επειδή πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη και ακόμη καλύτερη, μέχρι να πλησιάσει τον κόσμο των «Ιδεών». Είναι φιλικός αλλά δεν εκδηλώνει τα συναισθήματά του. Του αρέσουν οι διαδηλώσεις περισσότερο από τις γιορτές. Στην ερωτική του ζωή, οι σχέσεις του ξεκινούν και τελειώνουν αιφνιδιαστικά. Αλλά ναι, οι επιλογές του απέχουν από τα καθιερωμένα, αναφορικά με την ηλικία του, την κοινωνική του θέση ή τη μόρφωση. Λείπει το πάθος και ο ρομαντισμός.

ΙΧΘΕΙΣ

Εδώ δεν θα μπορούσαμε παρά να έχουμε βαθύτατη καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία. Η θέση αυτή ευνοεί την καλλιτεχνική έκφραση γιατί τον διακρίνει ζωηρή φαντασία και γόνιμη δημιουργικότητα. Μην ξεχνάμε ότι ο Κυβερνήτης των Ιχθύων, ο Ποσειδώνας, εδώ βρίσκεται σε έξαρση, λόγω οίκου. Το άτομο εκδηλώνει ταλέντα στη μουσική, είτε παίζοντας κάποιο όργανο, είτε συνθέτοντας. Επίσης και ο χορός είναι μέσα στα ενδιαφέροντα του. Η ερωτική του ζωή, επηρεασμένη από το ιχθυακό στοιχείο, σηματοδοτεί ρομαντικούς και πλατωνικούς έρωτες. Επιθυμεί τον τέλειο Θείο έρωτα και τείνει να προβάλλει τη δική του εικόνα πάνω στον ερωτικό του σύντροφο, γεγονός που μοιραία οδηγεί σε απογοήτευση και ματαίωση. Δείχνει πνεύμα αυτοθυσίας για τους συντρόφους του. Είναι ο χώρος του ιδανικού έρωτα, του έρωτα των ποιητών.

Σταυρούλα Εξάρχου

Πηγή: Αστρολογία για όλους

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s